Despre vise

Standard

Visul este miscarea mintii in vremea nemiscarii trupului.

Nalucirea este amagirea ochilor cand doarme cugetarea. Nalucirea este iesirea mintii, cand trupul ve­gheaza. Nalucirea este o vedere a ceva fara ipostas (su­port, obiect).

Pricina pentru care, dupa cele de mai inainte, am voit sa vorbim despre visuri este vadita. Cand pa­rasind pentru Domnul casele si rudeniile noastre, ne vindem pe noi strainatatii pentru dragostea lui Hristos, dracii incearca sa ne turbure prin visuri, aratandu-ne rudeniile noastre fie plangand, fie murind, fie inchise, fie stramtorate pentru noi. Deci cel ce crede visurilor este asemenea celui ce alearga dupa umbra sa si in­cearca sa o prinda.

Dracii slavei desarte sunt in visuri prooroci. Ei inchipuiesc ca niste vicleni cele viitoare si ni le vestesc mai dinainte. implinindu-se vedeniile ne minunam si ne inaltam gandul ca si cand am avea darul prestiintei.

In cei ce asculta de dracul acesta, el s-a facut adeseori prooroc. Iar fata de cei ce-1 dispretuiesc, el pururea minte. Caci fiind duh, el vede cele din launtrul aerului acesta si cunoscand pe cineva ca moare, prooro­ceste prin visuri celor mai usurei la minte.

Dracii nu stiu nimic din cele viitoare, dintr-o cunostinta de mai dinainte. Caci si doftorii pot sa ne spuna moartea de mai inainte.

Ei se prefac adeseori in ingeri de lumina si in chipuri de mucenici si ne arata pe aceia venind la noi, in visuri. Iar cand ne desteptam, ne scufunda in mandrie si bucurie.

Dar aceasta sa-ti fie semnul inselaciunii. Caci ingerii ne arata osande si judecati si despartiri. Iar odata treziti ne fac sa tremuram si sa ne intristam.

Cand incepem sa credem in vis dracilor, ei isi bat joc de noi si cand suntem treji. Cel ce crede visu­rilor e cu totul necercat. Iar cel ce nu crede nici unora, e filozof.

Crede numai celor ce-ti vestesc tie osanda ves­nica si judecata. Dar daca acestea iti pricinuiesc dez­nadejdea, si ele sunt de la dracul.

Sf. Ioan Scararul

Citeste si

Despre vise (2)

Despre mandrie

Instrumentele torturii, sau cu ce sunt omorati copiii in burtile mamelor lor

Rugaciune pentru copilul bolnav

Postul

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s