Departarea de lume

Standard

Crestinii-ortodocsi care incearca sa-si ghideze viata dupa poruncile Mantuitorului se confrunta deseori cu reactii deplasate ale semenilor atunci cand sunt deschise subiecte despre credinta, mantuire, Rai si iad, viata dupa moarte, etc. Sunt reactii care au la baza nervozitate, desconsiderare, dispret.

Si nu de putine ori m-am intrebat de unde pornesc asemenea manifestari? Ce anume le provoaca? De ce in viziunea multora orice subiect ce are ca tema centrala religia, in speta ortodoxia, este catalogat ca unul retrograd, habotnic, neinteresant. In schimb aceiasi categorie de oameni ar reactiona cu vadit interes in fata unui subiect despre mondenitati, mancare, moda, etc.

Cred ca raspunsul este simplu. Multi dintre oamenii din ziua de astazi sunt profund ancorati in aceasta realitate pamanteasca. Nu se mai gandesc la moarte cum o faceau predecesorii nostri. De fapt, refuza si cenzureaza orice fel de rabufnire a propriei constiinte care le mai pune din cand in cand in vedere ca totul este efemer, ca timpul trece cat ai clipi, ca azi esti in putere dar maine nu poti sa stii ce va urma. Poate maine va fi ultima zi a vietii tale… Observ ca toti se ghideaza dupa ideea amagitoare “se intampla la altii nu si la mine”.

Pe de alta parte, este foarte adevarat ca putini dintre noi suntem pregatiti cu adevarat de moarte. Insa daca vom analiza pe cei care sunt, sau care au plecat din aceasta viata cu o bucurie si seninatate extraordinara, vom realiza ca toti au cel putin un lucru in comun. S-au departat de tot ce este lumesc si efemer. Nu au avut asteptari de la aceasta viata prin care trecem ca niste pasageri in graba. Insa au nadajduit in viata vesnica alaturi de Pastorul nostru al tuturor, Mantuitorul Iisus Hristos. Caci ce insemnatate are o viata de 70 de ani pe acest pamant in comparatie cu vesnicia de dincolo?

Si cum sa ne departam de lume? O putem face atat cu trupul cat si cu mintea, dupa cum spune Sf. Teofan Zavoratul. Indepartarea de lume cu trupul este indepartarea în pustie, in viata monahala, dar nu e la îndemana tuturor si nu sta în puterea tuturor.

Mai este si o indepartare de lume fara a iesi din lume, adica indepartarea de felul ei  de viata. Cum ne spune si Sf Apostol Andrei: ” leapada naravurile lumesti, si fiecare fapta a ta, fiece pas  al tau, sa le savârsesti asa cum porunceste legea cea buna a Evangheliei: si ai  sa vietuiesti în mijlocul lumii ca în pustie. “

Departarea de lume ne-o explica Sf. Teofan Zavoratul: “daca lumea va merge la teatru, tu la biserica; ea va dansa, tu vei  bate metanii; ea va fi la plimbare, tu acasa, în însingurare; ea va fi întru  graire desarta si glume, tu întru tacere si slavoslovire a lui Dumnezeu; ea va  fi în placeri, tu în osteneli; ea va citi romane desarte, tu vei citi  Dumnezeiestile Scripturi si scrierile Sfintilor Parinti; ea va fi la petreceri,  tu vei sta de vorba cu cei de un cuget cu tine sau cu parintele duhovnicesc; ea  îsi va face socoteli egoiste, tu vei face jertfa de sine; ea va fi în visari  patimase, tu în cugetare la cele Dumnezeiesti.”

Este singura modalitate de a ne apropia de Sfintenia Treimii. Trebuie pe cat putem fiecare sa ne departam de toata intinaciunea vietii acesteia. Doar asa il vom putea simti mai aproape de Dumnezeu. Stiu ca nu este usoara nevointa. Dar rasplata este URIASA. Nu putem cuprinde cu mintea omeneasca cat de mare este. Si alternativa este ingrozitoare. O vesnicie de chin fizic departe orice speranta si de iubirea lui Dumnezeu.

Iar calea de mijloc NU exista. Bine spune Sf. Apostol Pavel in Epistola a doua catre Corinteni: “Ce insotire are dreptatea cu faradelegea? Sau ce impartasire are lumina cu întunericul? Si ce învoire este intre Hristos si Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios? […] Ieşiţi din mijlocul lor şi vă osebiţi, zice Domnul, şi de ce este necurat să nu vă atingeţi şi Eu vă voi primi pe voi.”

Citeste si

Comunicarea prin tacere

Despre parastase, rugaciuni si viata dupa moarte

Parastasele, pomenirea mortilor in Biserica Ortodoxa

Taina Sfantului Maslu

Despre mandrie

Despre vise

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s