Postul

Standard

Pentru ca am intrat in postul Adormirii Maicii Domnului se cuvine sa scriu cateva randuri despre postire in Biserica Ortodoxa.

In primul rand, postul este cea mai veche porunca data omului de Dumnezeu. “Din toti pomii raiului poti sa mananci, dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit” (Fac., 2, 16–17). In Sfanta Scriptura, atat in Vechiul cat si in Noul Testament sunt pasaje relevante ce amintesc despre post. Insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti in pustie, inainte de a incepe propovaduirea Evangheliei (Matei, 4, 2 , Luca, 4, 2) si tot Mantuitorul ne invata cum sa postim (Matei, 6, 16-18).

Ca atare, postirea reprezinta o infranare a poftelor trupesti, ajuta la intarirea vointei, este o jertfa si un mijloc de apropiere de Dumnezeu, o renuntare de bunavoie la ceva care ne este ingaduit, totul fiind izvorat din iubirea si respectul pe care le avem fata de Dumnezeu. Nu in ultimul rand postul este o forma de pocainta.

Totodata, sa nu uitam ca postul adevarat nu reprezinta doar o infranare de la placerile trupesti (mancare, relatii sexuale, petreceri, si asa mai departe). De asemenea, in aceasta perioada trebuie sa ne apropiem si mai mult de biserica, sa sporim in rugaciune, sa ne vizitam duhovnicul pentru a primi iertarea de pacate prin Taina Spovedaniei si sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Mantuitorului daca suntem vrednici, bineinteles. Tot in post trebuie sa fim cu bagare de seama pentru ca se inmultesc ispitele si greutatile si sa trecem peste ele ca niste adevarati crestini.

Sfantul Serafim de Sarov spunea: “Postul sta nu numai in a manca rar, ci in a manca putin; si nu numai in a manca odata, ci in a nu manca mult. Nechibzuit este postitorul care asteapta pana la ceasul mesei ca atunci sa se dea mancatului cu nesat atat cu trupul, cat si cu mintea.”

De mare impact duhovnicesc sunt si spusele Sf. Vasile cel Mare: “Postul îi învata pe toti nu doar cumpatarea de la mancare, ci si înstrainarea de iubirea de argint, de nesat si de orice rautate.”

Iata, asadar importanta postului.

Nu de putine ori persoanele care isi propun sa posteasca au la inceput impresia ca este un lucru aproape imposibil, greu de realizat si ii coplesesc ganduri de renuntare sau de amanare. Nu sunt decat niste ispite de la satana care incearca sa ne abata de la acest drum. Ca dovada ca marea majoritate a celor intrebati la finalul postului daca le-a fost greu vor raspunde ca nici nu au simtit cum a trecut timpul. Asta pentru ca Dumnezeu le-a venit in intampinare vazandu-le nevointa si efortul. Mare este puterea si mila Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Numai sa-l cerem ajutorul prin rugaciune si grabnic primim sprijin si mangaiere.

Doamne ajuta!

Citeste si

Indrumari duhovnicesti

Milostenie

Comunicarea prin tacere

Leave a comment